Liftarens guide till Spektrums årsfest

Denna introduktion lär vara skriven av Jani Boström innan årsfesten 1999. Det exakta programmet varierar dock från år till år. Årets program kan hittas här.

Fredag

Företagsxqr²

Det hela går ut på att en glad hop med spektrumiter åker ut till ett företag för att pröva deras gästvänlighet. Traditionen förpliktar att xqr²en ordnas till ett företag, som hoppeligen förstår sig på studentikosa personers strävan att mätta sin törst. Klädseln brukar traditionellt vara den studentikosa halaren. Man kan såklart även delta utan halare, men något måste man nog ändå ha på sig! Vad får företaget ut från det hela? JO – de har chansen att rekrytera och knyta kontakter till nya potentiella arbetare. OK, de som har gradun inom synhåll kanske får mer ut av det hela men alltid har man nytta av kontakter till industrin.

Lördag

Rysk lunch

Traditionen med den ryska lunchen härstammar från de tider då det var mera pop för utländska gäster att delta på Spektrums årsfest. De dåtida årsfestmarskalkerna beslöt sig för att bjuda gästerna på något exotiskt och vad mera exotiskt finns det än rysk mat och XXX på bar mage. Deltagarantalet på ryska luchen brukar röra sig kring ett dussin. Man går alltså ut på en fin rysk restaurang i Helsingfors. Tidpunkten brukar vara 12:00 på dagen. Finns det något bättre sätt att höja festhumöret än god mat och gott sällskap? Lunchen räcker i ca en par timmar varefter man kan idka mer eller mindre sofistikerade stunder för mental träning eller pysslande med de där $#§#§ frack knapparna. Kvinnorna har såklart alltid sitt stohej med håret och meikandet:)

Cocktail

Ingalunda kommer man så lätt undan! Före själva festsupén har man en chans att avnjuta en aptitretande cocktail på klubben. Cocktail tillfället brukar vara mycket intimt då fyrtio eller femtio festklädda personer tränger in i klubben. Efter cocktailen är det dags att hitta sig själv till själva platsen var festsupén äger rum.

Festsupén

Höjdpunkten på årsfesten är själva festsupén. Kvinnorna är klädda i långklänning och herrarna i frack (eller mörk kostym). Det är en ståtlig syn för ögat att skåda spektrumiterna pyntade från topp till tå. Det är alltså frågan om en akademisk årsfest, inte en vanlig klubbsitz! Spektrums årsfest strävar att följa de traditioner, som under årens lopp har kvalificerat sig till årets årsfest.

Årsfestmarskalkerna koordinerar det praktiska med supén. De berättar vad händer och framför allt när det händer. I överlag är festsupén en finare version av en sitz. Sångledaren drar sångerna. Skålandet följer de traditionella mönstren.

Efter själva festsupén är det fritt fram att mingla och umgås med varandra. Huvudsaken är att man har det roligt och njuter av stunden. Efter midnatt är det dags att förflytta sig till efterköret.

Söndag

Efterkör

Man kommer till efterköret direkt från festsupén. Det formella är förbi och det är dags att verkligen släppa loss. Baila, baila, BAILA – all night long! Under nattens gång serveras nattmat för att stilla den dolda hungern. Efterköret brukar dröja ända fram till sillisen följande morgon (eller dag).

Sillfrukost

Efter två dagar med tjohej är det dags att småningom varva ner och sätta punkt för festligheterna. Sillisen består av mat och sång samt sång och mat. Dessutom brukar deltagarna idka häftiga hävgrenar ss. pünschen, kolven och münchen-stopet. Tillställningen avslutas sent på söndageftermiddagen. Men, det brukar alltid finnas festivriga individer som drar sig till klubben för att ännu luska ut den sista droppen från flaskan.