Vänsterhänthet gör oss smartare?

En helt vanlig dag vid Physicums café satt jag och smaskade på en bulle och pratade med andra spektrumiter om livet. Plötsligt slog mig en tanke som det senare visade sig att många andra redan tänkt. Jag satt nämligen och funderade på hur många vid bordet som var vänsterhänta. Jag kollade omkring mig och insåg att av de fem stycken som befann sig vid bordet var tre stycken  vänsterhänta. Jag fann detta väldigt mystiskt eftersom jag visste från tidigare att det är en väldigt liten del av världen som är det. Tanken som slog mig var alltså, har vänsterhänthet något gemensamt med att studera ”svåra” ämnen som t.ex. fysik och matematik. Denna artikel kommer presentera min forskning i detta ämne.

I dagens läge är ungefär 10% av världens befolkning vänsterhänta, men enligt många rester från stenåldern var fördelningen mycket jämnare då. Många faktorer har troligen lett till att vänsterhäntheten har minskat. Redan tidigt sattes skölden i vänster hand för att skydda hjärtat, vilket gjorde högra handen till den dominanta. Vänsterhänthet har dessutom setts som bl.a. en dålig vana, djävulens tecken, tecken på homosexualitet och kriminalitet, vilket gjort att många blivit tvugna att lära sig använda sin högra hand istället. Kreativitet och musikalitet har dock också kopplats med vänsterhänta, det har alltså inte bara varit negativt.

LeftBrainRightBrain

Den vänstra hjärnhalvan brukar kopplas ihop med logiskt tänkande, tal och skrift, medan den högra hjärnhalvan brukar kopplas med kreativitet och känslor. Logiskt sett så skulle ju detta redan börja tyda mot att vänsterhänta har lättare för matematik, men det visar sig att den högra hjärnhalvan kontrollerar vänstra armen och vise versa. Vänsterhänta borde alltså vara mer konstnärliga, kreativa och musicerande. Hur är det då i verkligheten, är det mest konstnärer, eller är västerhänta naturvetare som jag tror.

När man googlar på ”famous lefthanded matematicians” får man knappt några svar alls. Detta tyder självfallet på att väldigt få kända matematiker verkligen var vänsterhänta. Efter mycket googlande hittade jag dock några vänsterhänta vetenskapsmän.

Da vinchi isaac-newton tesla

Leonardo da Vinci, som anses vara en man med många talanger var vänsterhänt. Han var bl.a. känd som matematiker, uppfinnare och naturforskare. Även Isaac Newton och Nikola Tesla var vänsterhänta. Tesla föddes som vänsterhänt, men blev senare i livet högerhänt av onämnda orsaker. Newton har också påståts vara vänsterhänt. Gymnasiets kurser i fysik kude se mycket annorlunda ut i denna dag om dessa män inte funnits. Albert Einstein har bland vissa kretsar påståts vara vänsterhänt, men detta är troligen inte sant. Mycket tyder dock på att han var bådhänt.

scarlett johansson          spongebob

Googlar man dock ”famous lefthanded persons” hittar man betydligt fler. Många skådespelare är vänsterhänta och även många arister och konstnärer. Många kända namn som; Brad Pitt, Angelina Jolie, Van Gogh och Kurt Cobain använder den högra hjärnhalvan mer. Många vänsterhänta blir också ofta framgångsrika inom sport, speciellt inom fäktning, tennis och badminton. Seriefiguren Spongebob SquarePants är vänsterhänt.

Trots mycket sökande hittar jag dock ingen statistik över att vänsterhänta skulle ha lättare för naturvetenskapliga ämnen, trots att det verkar vara en kända myt. Utan bevis kan jag alltså inte dra några slutsatser, men det mesta tyder på att vänsterhänta snarare dra sig mot de mer konstnärliga yrken. Vänsterhäntheten verkar alltså inte påverka ens kunskaper inom naturvetenskaperna, utan det faktum att ganska många spektrumiter är vänsterhänta verkar bara vara ett sammanträffande.

Sandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *