Vinets smak

Alla har säkert undrat vad som ligger bakom de mjuka och fylliga tonerna i rödvin och de surare och bubbligare tonerna i vitvin. Smaken kan i korthet beskrivas som en kombination av fyllighet, tanniner, sötma och syrlighet. De orsakas alla av olika kombinationer av smak, känsel och doftupplevelser.

Sötman orsakas mest av druvornas fruktsocker, men även av estrar och alkohol som finns i vin. Munnen känner smaken av sockret, men till den söta smaken bidrar även dofterna i vin. Då det finns mycket fruktiga dofter anses vinet ofta sött, även om själva sockernivån skulle vara låg. Sötman bidrar till en rund smak och oftast upplevs söta viner smaka mycket. Socker bidrar inte bara till sötma, utan ökar även alkoholhalten.

Sötman balanseras med syrligheten. Hög halt av syra ökar salivutlösningen och bidrar till en stickande eller uppfriskande smak på sidan av tungan. Om vinet inte skulle innehålla syra skulle vinet ha väldigt kort smak medan om det finns mycket syra känns de strama. Syra kan även tillsättas i viner, då används citronsyra, vinsyra och askorbinsyra. Syrorna ökar även vinets hållbarhet.

Tanniner är det mest spännande som finns i vin. De bidrar starkt till vinets torrhet, men även till fyllighet. Tanniner finns nästan bara i röda viner och dess smaker är tydligast i bakre delen av tungan. Känslan av torrhet orsakas av att tanninerna växelverkar med salivens proteiner och faller ut på tungan. Tanniner finns naturligt i druvornas skal och kärnor, men de kan även tillsättas skilt för att få önskad strävhet och färg i vinet. Om vinet lagras i ekfat kan tanninhalten öka.

Fyllighet är rundhet och generositet i smaken. Fylligheten påverkas förutom av socker och tanniner, även av lagringen. Fylligheten kommer även tydligare fram ifall vinet är lagrat på ekfat eller med ekchips, vilket är det billigare alternativet.

Druvan innehåller i princip allt som behövs för vin. Det tillsätts alltså väldigt lite i viner. Valet av druvsort påverkar alltså väldigt mycket hurdant vinet är.  Alla druvsorter har sina typiska smaker, dessa finns t.ex upplistade på Alkos hemsida (www.alko.fi). Druvans smak påverkas både av växtförhållanden och art.

Hur ska man då få det mesta ut av vin? Vid vinsmakning ska man ta hänsyn till utseende, doft, smak och känsel, låter lätt va?

Vid analysering av färgen kan man bedöma vinets ålder och alkoholhalt. Ett ungt rött vin skiftar mot mörkt blålila och ett äldre mer mot brunt.  Vita viner skiftar däremot med ålder från vattenklara till grönskimrande till gula. Om vinet har hög viskositet innehåller det mer alkohol. Viskositeten kan man genom att se hur bra vinet ”fastnar” på vinglasets kanter.

Doften är den som utgör största delen av smaken, de fem grundsmakerna är alldeles för simpla för att vi ska kunna avgöra vinets smak baserat enbart på dessa. Dofterna kommer bäst fram genom att dofta på vinet i små sniffningar. Dofta först utan att snurra på glaset och därefter med snurrningar. Är doften stor eller liten? Vilka dofter kan du urskilja? Dofter är väldigt individuella och det kan vara nyttigt att göra upp en liten databank för sig själv.

Alltid när du smakar på vin ska du samtidigt försöka dofta på det för att få det mesta av vinet. Tänk på saker som: smakar vinet länge eller är det kort, är det sött, surt eller beskt? Smaken får inte blandas med känslan av vin i munnen. Till känslan hör fyllighet, viskositet, alkoholhalt, temperatur, spritsighet och strävhet.

Allt detta bidrar till din smakupplevelse av vin. Det krävs tydligen bara mycket tid och tålamod för att bli en vinkännare. Nedan finns en lista över viner som man kan börja en smakarkarriär med. De är alla väldigt olika och ganska så typiska för sin sort. Om ni inte hittar någon av dessa viner i Alko kan man fråga personalen efter ett likande vin, de hjälper gärna.

Röd viner:

Flinca Flichman Shiraz Roble, Argentina, fyllig, 8,98 €

Brown Brothers Everton, Australien, medelfyllig, Cab. sauvignon, 9,98 €

Gato Negro Merlot, Chile, medelfyllig, 7,28 €

Faustino VII, Tempranillo, Spanien, fyllig, 9,39 €

Quinta das Setencostas, Portugal, medelfyllig, 9,98 €

Jules Bernolin Beaujolais, Frankrike, Gamay, lätt, 9,98 €

Vitviner

Caliterra reserve Chardonnay, Chile, 9,75 €

Steinschaden, Österrike, Grüner Veltliner, 9,90 €

Wolfberger (W)3, 3 druvor, Frankrike, 10,28 €

Fanny

Källor:

http://www.vinmonopolet.no/artikkel/mat-og-drikke/vinens-abc/del-1-smaken-av-vin

http://www.aromadictionary.com/articles/wineastringency_article.html

http://www.altiaacademywineclub.se/dryckesskolavin/sexfaktorersompaverkarvinetskvalitetochkaraktar.5.7cf9c5aa121e17bab42800035741.html

www.systembolaget.se

www.alko.fi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *