How do you do fellow Spektrumiter on Vasagatan?

Ni få som vet vem jag är vet att jag har en djupgående kärlek till Approbatur i Vasagatan. Jag har under mina studieår deltagit i flera olika appron, men den Spektrala versionen har en viss magi som inte hittas någon annanstans. Kombinationen av intressanta krogar, färggrann kundskara och en känsla av att man egentligen inte borde vara där skapar en unik stämning som jag fortfarande minns med värme.

För er som behöver en kort sammanfattning om Approbatur i Vasagatan i.o.m. att pandemiläget har skapat en längre lucka i ordnandet så citerar jag mig själv från min Spektraklet-artikel för tre år sedan.

Vänt lite! Vad är Approbatur i Vasagatan? Jo låt mig plagiera, alltså citera, mig själv från två år sedan:

Appropbatur (sic) i Vasagatan är en fartfylld och äventyrlig Spektral tradition som ordnas varje år under årsfestveckan i mars. Deltagarlagen, bestående av vanligtvis tre medlemmar, får under en kväll bekanta sig med Vasagatans varierande krogutbud för att samla in poäng i äkta studiestil. Ni som har varit med tidigare kan instämma i hur roligt och minnesvärt hela faderullan är, och ni som får vara med för första gången kan förvänta sig mycket skoj! Regler och information skickas av arrangörerna närmare årsfestveckan.

Jag deltog i totalt sju Approbatur i Vasagatan tillsammans med lag Kakka. Vi uppnådde studieprestation efter studieprestation med lugna(re) tag (inte lika lugnt som våra egentliga studier). Till våra meriter hör bland annat att vi har

  • hälsat på lokalbefolkningen i deras hem
  • presterat Any% appro (31,25sp på 1t13min59sek)
  • somnat på toaletter
  • rekordet för största segermarginalen (ca. 35sp)
  • flest deltaganden med samma laguppsättning
  • fått poäng för Pikkulintu i Botby gård under prestationen

Efter att ha uppnått laudatur bestämde jag mig för att spara på min lever genom att ersätta 45sp av mina magistersstudier med en Pro Gradu-avhandling om förhållandet mellan prisnivån och glasvolym på Vasagatans krogar. Mer om avhandlingen hittar ni här

Efter detta glömde jag min lever och presterade ytterligare 80sp.

Det (redan) legendariska laget Mys Mys har också skrivit en mäktig avhandling som ni kan läsa här

Efter min magister kände jag dock en tomhet i min själ som krävde mera Vasagatan.

Men först en historieblick. I begynnelsen av Approbatur i Vasagatan samlade man kvitton från sina krogbesök för att presentera dem åt domarna. Domarna anlände till Klubben allt mellan kl.23.00 och lambo och i berusningstillstånd mellan nykter och lambo. Poängräkningen var spännande men helt tydligt ansträngande för domarna. Jag tyckte att ett elektroniskt poängsystem kunde ju vara kul som alternativ.

Inför VasaAppro18 bestämde jag mig för att lägga ännu mera av min korta livslängd på att doktorera genom att skapa Vasagatantrackern (https://vasagatantracker.netlify.app). Koden till trackern (React + NodeJS-server) finns i den Spektrala Github-organisationen https://github.com/spektrumrf. Jag uppmanar alla programmeringsintresserade att förbättra på systemet, den börjar ruttna i händerna (både visuellt och funktionellt). Mera information fås av föreningens ADB-ansvariga.

För att doktorera krävdes givetvis en avhandling. Ni kan läsa mer om den här

Doktorstiteln har gett mig själslig frid och balans i livet. Vasagatantrackern var också en bidragande orsak till att jag fick mitt första programmeringsjobb. Mitt hetaste tips åt framtida programmerare är att skapa verkliga projekt som kan användas av andra, oberoende av hur dumma de kan kännas.

Lag Kakka återvänder senast till 100-års jubileum.

  • Jonas, RGL

PS: Efter två uppsättningar av Nya ord för Vasagatan (se artiklarna ovan) kan jag ju int bryta den traditionen. Here we go again

Kvittansvar

Kvittans + ansvar

Det överenskomna ansvaret över vem som ser till att betalaren frågar kvitton och sparar dem.

”Oj nej Torbjörn, det var ju du som hade kvittansvaret! Nu måst vi ta en till runda fisu-shottar, och ta nu int bara kortkvitto denhär gången eller va?!”

Diskretas

Diskret + retas

De obligatoriska kommentarerna då en lagmedlem tror sig vara osynlig och nykter samtidigt som hen gör bort sig framför barpersonalen.

”Det gick ju riktigt bra för Kellervo tills hon började sjunga liten fågel för att visa att hon är nykter. Glöm int att diskreta henne då hon kommer tillbaks från toaletten.”

Restaurangordning

Restaurang + rangordning

Den universalt korrekta rangordningen av restaurangerna på Vasagatan.

”Nu ska du lyssna på mig Bilbo-Stina, Apollo Express är såklart högst på restaurangordningen för man kan beställa både pizza OCH öl på samma ställe!!”

Hipstermos

Hipster + termos

En behållare med kaffe som man har med sig för att kaffet på Vasagatan är odrickbart för det mesta.

”Hördu Skurt smaka på denhär godheten, en mörkrostad Hulia från Kolombien! Bartender, ge oss tre Irish Coffees utan kaffe tack!

Hasardiner

Hasard + sardiner

Trängseln som uppstår vid spelautomaten då alla lagmedlemmarna hoppas på en vinnande hand i Jokeri Pokeri.

”Dehär är min sista euro, nu får det nog lov att bli fullt hus så vi har råd med en till runda på Kalliohovi. Skaka på maskinen!!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *