En introduktion till Spektrala utlandsexkursioner

I sommar är det igen dags för Spektrums traditionella utlandsxqr². Den ordnas vart tredje år och denna gång går reserutten genom Stockholm, Lübeck, Marburg, Mol, Gent, Rotterdam, Hamburg, Lund, Stockholm och tillbaka hem. Tydligen är namnet på årets xqr² FinNSDeTSex. Under de senaste xqr²:erna har man åkt runt Europa i en Taisto-buss, och jag skulle inte vara överraskad om det blir samma bussföretag i år. Det kan löna sig att hålla tummarna för en buss med bar bak i bussen; sådan var tydligen bussen under Ĉzex. Det är därför alla gamyler som deltog i xqr²:en i fråga alltid talar om den byxlösa baren.

taisto

Xqr²:erna har varit ett regelbundet Spektralt program ända sedan 1985, och även i slutet av 60- och i början av 70-talet ordnades det xqr²:er till Norge respektive Tjeckoslovakien. 1985 ordnades Norden-turnén där man besökte Norge, Danmark och Sverige, 1988 var det dags för ÖX där man reste genom Östeuropa, 1992 var det Skandinavien igen med SkanX, 1995 kombinerades Skandinavien med kontinenten i form av EuX, 1998 var det NoSeX, 2001 Höstsex, 2004 Ĉzex, 2007 BADSEX och 2010 Phyllesex.

Dior från xqrren Dior från xqrren

De spektrala utlandsresorna har i två fall också resulterat i äktenskap. Göran Stenius fann sin utländska fru under Tjeckoslovakien-xqr²:en och Johan Lindén under ÖX.

Öx
ÖX -88

Första gången jag själv hörde talas om Spektrums utlandsxqr² var 2004, då jag som liten gulis inledde mina studier och (självklart) blev medlem i Spektrum. Gulissitsen spenderades med endast gulisarna och tutorerna på plats eftersom ”styrelsen var ute och festade i Europa”.

czex

Året 2007 deltog jag själv för första gången i xqr²:en. Resan började med att vi tog färjan över till Stockholm, där Taisto-bussen väntade på oss. Vi var besvikna över att bussen inte hade någon bar, men detta förhindrade oss inte från att återuppliva byxlösa baren. Från Stockholm fortsatte vi till Göteborg, Århus, Amsterdam, Antwerpen, Mol, Hamburg, Lund, Stockholm och sedan tillbaka hem. Namnet på xqr²:en var, såsom nämndes ovan, BADSEX och det stod för Belgien, Amsterdam, Danmark/Deutschland och Sverige EXkursion. En minnesvärd punkt på resan var besöket till kärnreaktorn i Mol. Främst var jag överraskad att de vågade släppa in ett gäng onyktra studeranden för att titta på deras kärnreaktor. Efter att vi varit på rundvandring åt vi middag på en restaurang i närheten och spenderade resten av kvällen på en krog. Tanken var att spendera natten på bussen, så sent på kvällen fortsatte vi vägen mot Amsterdam. Vad som hände under resten av kvällen och natten kommer jag inte ihåg, men jag har för mig att vi hade det roligt.

Vad jag lärde mig under min första xqr²:

  1. Öl är ett bra alternativ till åksjukemedicin
  2. Välj en plats fram i bussen om du vill sova, bak i bussen om du vill festa
  3. Om du köper en större mängd dricka i början av resan, så kom i håg att den kommer att drickas varm och att du kommer att dricka av den resten av resan, vilket leder oss till den sista punkten
  4. Köp inte massvis med Dubbelbock; du blir aldrig av med den

badsex OLYMPUS DIGITAL CAMERA

År 2010 var det dags för Phyllesex, där vi började resan med att ta morgonfärjan till Tallinn. I Tallinn blev det en snabb stopp vid Superalko innan vi fortsatte mot Riga. Efter Riga blev det Vilnius, Warszawa, Krakow, Prag, Stockholm och sedan tillbaka hem. En av de mer minnesvärda händelserna på xqr²:en var besöket till Pilsens ölbryggeri. Det var en upplevelse att få se de gamla källargångarna dit man förr samlade in is och snö under vintern så att det skulle hållas kallt under resten av året och att få dricka ett glas ofiltrerat Pilsner Urquell direkt från de massiva tunnorna där det förvarades. En annan, smått överraskande upplevelse var när vi i en krog i Vilnius råkade på ett gäng finska statistiker från Gumtäkt. Vad världen kan vara liten.

Vad jag lärde mig under min andra xqr²:

  1. Om man reser genom länder där det främst serveras fet mat med mycket kött, så kan det löna sig att packa med lite Samarin eller möjligen mjölksyretabletter. Alternativt kan man använda Jägermeister
  2. Förbered dig för regnväder. T.ex. en hårfön fungerar utmärkt för att torka dyblöta skor
  3. Köp inte Viru Valge, även om den råkar vara smaksatt med citron
  4. Kontrollera att du har med dig passet före bussen åker iväg från hostellet

phyllesex1 phyllesex2

Har ni roliga historier från gångna xqr²:er? Dela med er i kommentarerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *