Spektrum, vad är det?

Den här artikeln är till er gulisar som nyligen startat era universitetsstudier.  Allting är säkerligen nytt och spännande och helt jätteförvirrande.  Vad var nu en sits igen? Och Spektrum, vad är det och vad gör vi egentligen? Här kommer jag att ta upp några saker som kan vara bra att veta och vilka evenemang man ska hålla upp ögonen för!

Jag tänker börja med lite grundfakta om Spektrum som kan vara intressant att veta.  Spektrum grundades år 1933 och kallades då för Svenska Kemistklubben.  Eftersom även andra än kemister blev medlem så ändrades namnet senare till Spektrum.

Spektraklet, som är vår föreningstidning, utkommer tre gånger i året. En av dessa tidningar är helt tillägnad er gulisar. Detta år finns där information om tutorerna, styrelsen, viktiga byggnader och mycket mer. Alla artiklar publiceras på nätet och finns att läsas om och om igen.

Klubben, legendarisk kolkällare som fungerar som vårt klubbutrymme.  Där hålls största delen av sitserna och programmen.  Klubben har sett allt under sina 45 år som klubblokal för Spektrum och de flesta spektrumiter har troligen sett mer än tillräckligt av Klubben under sina år med. Adressen dit är Kyrkogatan 10, under Kotipizza.

klubben

Kafferummet är spektrumiternas tillflyktsort i Gumtäkt. Rummet går att hitta i Exactum på första våningen. Där finns allt från sällskapsspel till tilltugg innan föreläsningarna. Kafferummet fanns tidigare i Chemicum men flyttades förra året till Exactum till allas förtjusning.  Där finns nästan alltid spektrumiter att tala med.

Ina är Spektrums egna maskot. Hon brukar oftast befinna sig på de mest otänkbara platser och är mycket hemlighetsfull. För att vara en åsna är Ina väldigt smart, hon kan bland annat trösta ledsna (fulla) spektrumiter och försvinna spårlöst när denne spektrumiter vaknar nästa morgon på Klubben.

iina

Sångboken är ett av de mest heliga objekten för en Spektrumit. Förra året så förnyades utseendet på den och sångerna uppdaterades. För alla nya studeranden så löns det verkligen att köpa den, mest för de fantastiska sångerna, men också för de otroliga  illustrationerna. Under alla de kommande Spektrumsitserna som ni kommer att delta i så kommer det att sjungas ur just denna sångbok.

sångbok

Ruben G Lindqvist är en omnämnd person inom Spektrum. Mycket mystik och mytologi cirkulerar runt denna figur. För att få de bästa historierna och de mest sanningsenliga bör man prata med en gamyl (en spektrumit som varit medlem fler än fem år).

Spektrumiter är väligt sportiga till naturen, däför ordnas det (efter bästa förmåga) ett sportevenemang ungefär en gång i veckan. Ibland görs det även större satsningar, i somras deltog vi i Jukola-kavlen och Venla-kavlen, men även sånt som bågskytte och kanotpolo har testats på.

jukola kanotpolo

Något som varje spektrumit brukar se fram emot är herr- och dammiddagen. Dessa middagar (sitser) ordnas så att herrarna planerar damernas och vice versa. Dessa brukar vara hjärtliga spektakel som det pratas om i flera år efteråt. Om det finns något som man inte vill missa, så är det just dessa middagar. Bästa med dessa middagar är att det är minst lika roligt att planera dem, vilket man kan läsa om i en tidigare artikel här.

herrmiddag

Inom spektrum ordnas det inte bara fester utan också bland annat temakvällar och massor med annat skoj. Faktum är att endast er fantasi sätter gränserna. Det kan ordnas vetenskaplia experiment, som ni kan läsa mera om här, eller sen filmkvällar med temat Ghibli. Allt är möjligt, så om ni har egna idéer ska ni kontakta programchefen och ge hen inspiration.

ghibli

För er gulisar så kommer Gulissitsen och Gulisintagingen att vara två av de viktigaste händelserna under detta år. Under Gulissitsen så går man genom hur man sitsar, vad det är  och varför man gör det. För alla förstaårsstuderanden är detta alltså ett ypperligt tillfälle att lära sig om sitsande, men också ett tillfälle att närmare göra bekantskap med styrelsen och tutorerna. Gulisintagningen är även det något helt otroligt! Detta bör man inte missa, chansen att få umgås med sina studiekompisar och sedan sitsa med de övriga spektrumiterna!

Under tiden som ni studerar kommer ni att få lära er mycket mer om såväl Spektrum, som andra föreningar och Nationer. Denna lilla artikel finns endast till för att ni lite ska hänga med när någon börjar prata om händelser från tidigare, eller om saker ni inte hört talas om tidigare. Bästa sättet att får reda på något är dock att fråga direkt, speciellt gamylerna berättar gärna om det förgångna och håller liv i de gamla traditionerna.

Sandra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *