Redaktionen testar: Pandemia

Har du tröttnat på Bang! och Rummikub? Redaktionen utreder huruvida detta spel kunde passa in i Spektrums kafferum. Pandemia har varit populärt hos kemisterna i Opsos.

Namnlös

Pandemia utgavs år 2009 och har vunnit några pris för årets bästa brädspel. Spelet är designat för två till fyra spelare och den uppskattade speltiden är 45 minuter. I Pandemia samarbetar alla spelare för att tillsammans bota och utrota de sjukdomar som hotar förstöra världen. Det finns ett par olika sätt att vinna spelet samt möjlighet att variera på svårighetsgraden.

Redaktionen spelade två omgångar för att alla skulle få pröva spelet och för att pröva olika svårighetsgrader.

Att komma igång visade sig vara en aning klurigt, reglerna var inte de enklaste att greppa så vi var väldigt tacksamma över att Tuomas råkade vara på plats och kunde hjälpa oss på traven. Var inte rädd, det handlar inte om att reglerna skulle vara väldigt många, utan snarare att spelmekaninken var annorlunda jämfört med något som åtminstone undertecknad spelat förut.

SPEL NR 1 gick förvånansvärt bra; Jeremias, Sandra, Celina och Sebbe vann spelet på medelsvår svårighetsgrad utan att egentligen märka det. Eftersom spelet spelas med öppen hand (korten på bordet) så kan också personer utan egentliga roller delta genom att fundera ut alternativa strategier, vilket möjliggör flera spelare än paketet antytt. Undertecknad ansåg att det gick bekvämt att spela med 6-7 personer också, varav 2-3 inte har spelknapp eller turer i spelet. Diskussionen var det viktiga och den kunde alla delta i.

SPEL NR 2 gick sämre; vi valde den svåraste svårighetsgraden och tog stryk. Det spekulerades att det kunde bero på att vi drog sämre karaktärer eller en sämre kombination av dem. Var det bara otur eller dålig spelteknik? Båda omgångarna tog ca 45 minuter, den första kanske aningen längre då det funderades mycket på reglerna.

Redaktionens konsensus var att spelet var annorlunda på ett bra sätt, men på grund av den långa speltiden och svårigheten att komma igång så kanske det inte skulle lämpa sig för kafferummet. Alla tyckte om att man spelar med öppen hand och i samarbete med de andra spelarna. Vi skulle rekommendera detta spel för brädspelskvällar där hemma.

3 / 5 bakterier

 

Iris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *