Redaktionen testar: Glögg

Redaktionen har prövat de hetaste lillajulsdrinkarna.

I panelen: Sebbe, Iris, Sandra, Celina och Fanny.

Vitsorden är ett medeltal av paneldeltagarnas individuella vitsord. Pepparkakorna var Annas klassiska pepparkakor och proportionen sprit till glögg bestämdes av paneldeltagaren själv.

Sakliga varianter

Rauschgoldengel Glühwein – 9,99€/l – alkoholhalt 10% – ekologisk
Panelen tyckte denna glögg smakade aningen surt, kanske lite som ett billigt lådvin med kryddor. En paneldeltagare tyckte att den luktade ganska illa och de flesta tyckte drycken smakade värre tillsammans med pepparkaka. Vitsordet låg kring 1,6/5.

Herrljunga glögg – 13,19€/l – alkoholhalt 15% – ekologisk
Till skillnad från den förra doftade denna glögg gott. Ur doften kunde man tydligt urskilja kanel och nejlika. Den prisades av alla i panelen och valdes till ”Bäst i test”. Tyvärr blev den spritigare med pepparkaka, men det kunde panelen förlåta. Vitsordet låg på en stark 4,4/5

Marli Premium Glögijuoma, Mustikkainen – 1,85€/l – alkoholfri
Denna saftglögg passade bra med pepparkaka, men dög inte till mycket annat. Doften beskrevs så här: ”billigt smaksatt te” eller ”lik pokémontuggumin/-godis man kunde köpa från en bowlinghall i Jakobstad” och smaken lik vattnig hubbabubba. Den fick vitsordet 2/5.

Marli Perinteinen glögi, koncentrat – 7,38€/l – alkoholfri
För att citera panelen: ”Den klassiska glöggsmaken”, ”perusglögg”, ”doftar nami, smakar nami, är nami”. Det enda panelen var oenig om var hur mycket glöggen skulle spädas ut. Vitsordet blev 4,2/5.

Aningen mindre sakliga varianter

… för det är ingen riktig lillajul utan absint.

Marli Mustikkainen med Negrita Dark rom (alkoholhalt 37,5%)
En överraskare! De flesta ansåg att denna blandning var en klar förbättring till hubbabubbaglöggen. Den smakade fortfarande sött, men var kryddigare tack vare rommen. Passade även bra till pepparkakan. Vitsordet blev 3/5.

Marli Perinteinen med Negrita Dark rom (alkoholhalt 37,5%)
Endast en paneldeltagare tyckte detta missfoster var drickbart. Andra beskrev smaken som lustig, eller rentav lik bränd plast. En paneldeltagare skrev endast ”NEJ!”. Vi gjorde detta misstag så att ni inte ska behöva göra det. 1,2/5.

Marli Mustikkainen med Valio sockerfri blåbärssoppa
(Först i skrivande stund förstår den paneldeltagaren som var ansvarig för införskaffandet att sockerfri inte betyder osötad. Blåbärssoppan innehåller sötningsmedel som ace-K och aspartam. Kanske en med socker hade varit bättre…?)

Med att tillägga blåbärssoppa i blåbärsglöggen gjorde vi den redan tvivelaktiga glöggen ännu mindre ”glöggig”. Blandningen smakade konstgjorda blåbär. Den var helt OK med pepparkaka, men det var nog inte värt besväret. Varför prövade vi inte blanda blåbärssoppa i Marli Perinteinen? Ugh. 1,2/5

Marli Mustikkainen med Brainwash Absinth (alkoholhalt 60%)
Doftande av anis eller likt ”något man får hos tandläkaren” delade denna blandning panelens åsikter. Den var den första blandningen som vissa dömde odrickbar, andra tyckte den var intressant. Den passade inte så bra med pepparkaka.  Vitsordet blev 2/5 trots några nollor.

Marli Perinteinen med Brainwash Absinth (alkoholhalt 60%)
Åter igen delade åsikter: vissa valde att inte smaka alls, andra tyckte den var helt okej. Tycker du om anis så kanske du tycker det är drickbart. 1,2/5

Marli Perinteinen med Makers Mark (alkoholhalt 45%)
En ganska neutral blandning, väckte inga starka känslor. Smaken var helt bra, i synnerhet om man tycker om whisky. 2,6/5

Marli Mustikkainen med Becherovka (alkoholhalt 38%)
En ganska balanserad blandning som får en trevlig (eller beroende på smak, otrevlig) besk och kryddig eftersmak. Doften var bra och blandningen passade bra med pepparkaka. Detta var den bästa blandningen vi testade med vitsordet 3,2/5.

Marli Perinteinen med Becherovka (alkoholhalt 38%)
Ett ganska enat ”njäää” av panelen. Lutade mot ”njooo” med pepparkaka. Tämligen ointressant. 1,4/5

Marli Perinteinen med Cointreau (alkoholhalt 40%)
Cointreaun täckte glöggsmaken ganska mycket, om man tycker det är en bra eller en dålig sak beror på vad man tycker om Cointreau. Kombinationen dömdes helt bra. 2.6/5

Slutsatser

Blåbärsglöggen som i sig själv smakade pyton, gav förvånansvärt nog de bästa blandningarna.

Blanda med en sådan sprit du tycker om, och Becherovka.

 

Iris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *