Make BulSEx resdagbok #6: Return of the Gyros

Vi gick tillsammans till Mall of Sofia för en shoppingsrunda. Det råkade sig vara ett passligt tillfälle, eftersom de rena underkläderna hade just tagit slut. Waffe, packing light since 2015. En sväng via en burger-Subway senare splittrades gruppen till tre: Jag, Markus, Kalle och Amanda O besökte tekniska muséet, vissa vandrade till Level Up brädspelscafé medan de andra helt enkelt försvann.

På vägen till Tekniska muséet stötte vi på en gubbe som hade strul med sin bil. Han hade kört ner för en liten brant sluttning och fastnat med ena framdäcket. Vi karal försökte skuffa, lyfta och trycka ner bilen men inget verkade hjälpa. Jag förtjänade ett litet sår i fingret som lön (och därmed garanti på bulgariebola senare).

Efter muséebesöket, och en bit sökande av rätt innergård, förenades vi vid Level Up café. Vi spelade Sheriff of Nottingham, ett simpelt och roligt bluffningsspel. Mina mindgames var dock inte så lyckade denna gång, speciellt när man spelade emot Kalles oskyldiga leende och Tobias fjärde nivås bluff.

På vägen hem åt vi gyros och tog några cocktails. Vi gick till hostellet i tid för morgondagens universitetbesök.

Eller det var vad jag hoppades på. Istället gjorde dagens gyros sin hämnd och tog till sig att komma ut lika hastigt som jag tidigare hade glufsat dem i mig. Detta ledde till att jag var semi-förstörd nästa morgon, och var tvungen att skippa unibesöket. Som tur hade vi en annan (chef-)redaktör på plats, som beskriver besöket till följande.

Klockan 09:45 skulle vi mötas utanför fysikavdelningen på Sofia Universitet. Ett gäng tog taxi, ett annat gick under gassande solsken från hostellet och en ensam modig själ vågade sig på den lokala tunnelbanan. Väl framme hälsades vi av fysikprofessorn (uppe, längst till höger på bilden ovan) som ledde oss till ett konferensrum, igenom ett antal något mörka och kusligt tomma korridorer.

Hettan i rummet var nästan överväldigande, men universitetet var väl beväpnat med vattenflaskor för att bekämpa sådana obekvämliga omständigheter. Vi såg en presentation om universitetet samt dess forskning och undervisning. Fysik verkade vara framgångsrikt; en stor andel vetenskapliga publikationer härstammande från detta fält. En speciell tyngdpunkt var optik (samt ”photonics” och andra närbesläktade begrepp min lilla matematikerhjärna inte kan begripa).

Till sist fick vi en rundvandring på två labb i källaren: laserlabbet och elektronmikroskoplabbet. Här lärde vi känna två av professorns doktorsstuderande, som både visade och demonstrerade utrustningen i var sitt labb. Jag var riktigt positivt överraskad av både deras entusiasm såväl som språkkunnighet, vilket lät dem förklara fysikaliskt invecklade saker till även inte så fysikaliskt bildade personer. Efter att den traditionella finska gåvan bestående av lonkero och craft beers överlämnades till professorn som tack, splittrade vi åter på oss från universitetet, de flesta av oss jagande efter lunch.
– Robert Härkönen, chefredaktör

Emellertid hade jag knappt hunnit vakna upp och sätta på mig kläder. Åt en läcker svamppastarätt och så sökte vi whiskey med Kalle. I ett skede tog vi oss till den närmaste pizzerian, som blev Franco’s Pizza. Stället var utseendevis ganska litet och anspråkslöst. I hörnet märkte vi dock en äkta stenugn samt en hög vedklabbar, vilket höjde förväntningarna. Jag var inte hungrig så enbart Kalle beställde pizza, och när den kom till bords såg den ypperligt läcker ut. (Var ärligt sagt ganska avundsjuk.) ”En av de bästa pizzor jag har nånsin ätit” – Kalle.

På hostellet tog jag ett par Imodiums, vilka verkade vara effektiva. Vi begav oss i väg till den sista gemensamma middagen på Restaurant Hadjidraganovite Kashti (Kashtite). Taxin som vi tog verkade inte alls närma sig vår destination och chaffisen verkade inte vara förhandlingsbar. Vi hoppade därför av och tog metron istället bittert. Efter en alltför ostig förrätt och en massiv ostfylld kycklings”rulle” smakade jag på en traditionell delikatess: banitza. Den var rätt så söt, även för mina standards.

Försökte igen fara tidigt och sova för att återhämta mig från dagens hajoande. Fastnade på telefonen en dryg timme dock… Hups.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *