Den största förändringen på Klubben detta årtusende, och möjligtvis sen Klubben blev Klubben, var den stora köksrenoveringen. Då jag började på Spektrum var Klubbens kök, om man ens kan kalla det ett kök, inte särskilt trevligt att laga mat i. Visst kockades det en massa god mat och festerna var precis lika roliga, men värdinnorna hade inte direkt optimala arbetsförhållanden. Det var svårt att hitta en bra bild* över hur köket såg ut tidigare, men bilden nedan från slutet av nittiotalet ger en ganska bra beskrivning av bristen på arbetsbord, förvaringsutrymme och ordentlig ugn.
Det var i början av 2002 som vi rev ut allt det där och byggde upp ett nytt, glänsande och funktionellt IKEA-kök, främst under årets första två veckoslut. Att riva gick lätt eftersom det var ganska lite som var värt att spara, men att få nya, rektangulära, flata saker att passa in i Klubbens minst sagt allt annat än släta och vinkelräta väggar och golv var en utmaning. Dessutom hade de flesta av oss inte riktigt rätt utbildning eller erfarenhet för köksrenoveringar (vad lär de oss egentligen i grundkurserna?), men det mesta gick nog ganska rätt, även om det finns några små missar att finna för den som är petnoga.
Det är förvånande hur mycket skåputrymme vi fick in i bakväggen (husets huvudvattenkran är förresten bakom rosa skivan, så alltför mycket saker borde inte ställas mot den), där det tidigare bara var några smala hyllor. Köksbänken tar upp lite mer utrymme än tidigare, men överlag är köket lika stort trots mycket mer förvaringsutrymme och ytor.
En sak som diskuterades flitigt var om vi på något vettigt sätt kunde få rinnande vatten till köket. Det visade sig tyvärr bli för dyrt och komplicerat, främst eftersom vi är under avloppssystemet och det skulle behövas pumpar och dylikt. Att ha en vattenkran utan avlopp var för riskabelt och kanske inte tillåtet. Att ha en diskho utan avlopp var också en risk (men själva diskbänken som vi fick gratis någonstans ifrån var för användbar), som i vissa fall lett till smärre, ofta illaluktande, missöden då någon hällt saker i den.
Vi var lite tveksamma om en fristående köksbänk på IKEA-plastben skulle klara av Klubbenförhållanden, men benen var lätta att ställa in på det ojämna golvet och verkade stabila. Och de höll i nästan ett år. Sen brakade benen under det spektrala trycket, en hel del glas gick i kras, och det var dags att hitta på nya lösningar. Nu står köksbänken stadigt på några hopsnickrade battingstumpar.
Det var en hel del planerande, jobb och kostnader, men köket blev riktigt lyckat. För matlagning var det viktigaste nog främst en riktig ugn (som inte var en självklarhet) och en ordentlig köksbänk. Men både före och efter och i all framtid är köket ju absolut bästa platsen att hänga under jatkona, ibland också under sitsen och för att inte tala om att supa sig full medan man lagar mat.
* Dokumenterade vi ens renoveringsprocessen? Man tycker ju vi borde ha gjort det, men ack det där minnet…
– Nicke