När jag började studera vid HU så kändes allt som hade att göra med examen väldigt långt borta. Gulisåret gick fort, andra året likaså och plötsligt så var tredje året där. Den där uppsatsen som hade känts så långt borta var plötsligt nära. Hjälp, var min första tanke och jag kände en lätt panik i kroppen. Men omöjligt var det inte att få ihop en kandidatuppsats och inte heller att få ut sin examen (det är ju trots allt bara en massa pappersarbete…). För att övertyga er om att det inte är omöjligt, så tänker jag nu dela med mig av mina erfarenheter i uppsatsskrivandet. Själva uppsatsen är faktiskt inte svårare än någon annan kurs; den kräver bara mer eget arbete och initiativ.
-
Välj ett ämne som intresserar dig
Valet av uppsatsämne är ganska fritt och ett utmärkt tillfälle att lära dig mer om något som faktiskt intresserar dig. Om du absolut inte vet vad som intresserar dig, så fundera över vilka kurser som du tyckte var lätta eller intressanta och se om det är möjligt att skriva om något liknande. Det är trots allt mycket roligare att göra research om man får ut något av det. Gå alltså till en professor/lärare och hör efter om de har något ämne som skulle passa just dig.
-
Planera!
En oplanerad och ostrukturerad uppsats är svår och jobbig att skriva. Dela in uppsatsen i olika delar och arbeta på en del i taget, så känns uppsatsen som ett mindre projekt och blir också lättare att skriva på.
-
Sätt upp en deadline
Det är lätt hänt att uppsatsen är något som blir att hänga efter om den inte görs när den borde och lättaste sättet att undvika detta är att sätta en deadline åt sig själv. Då får man mer motivation att skriva och att få uppsatsen färdig. Ett mål kan till exempel vara att få den klar innan julen eller sommaren, eller varför inte att skriva den under sommarlovet.
-
Skriv lite i taget
Det är lättare att skriva lite i taget, särskilt om man har mycket annat på gång, så skriv 1-2 sidor i veckan och du får färdigt uppsatsen under terminen.
-
Håll kontakt med handledaren
Att hålla regelbunden kontakt med sin handledare är a och o. Att samtidigt rätta och korrigera uppsatsen gör också att uppsatsen blir snabbare färdig.
-
Mognadsprovet
När uppsatsen är färdig och godkänd av handledaren, så skall mognadsprovet skrivas. Det är i princip en abstrakt till din uppsats och bedöms av en modersmålslärare för att visa att man uppvisar mycket goda kunskaper i sitt modersmål (eller någonting sådant). Observera att den som har modersmål finska, men skolspråk svenska skall skriva mognadsprovet på svenska.
Efter att uppsatsen är klar och godkänd, så är nästa steg att få klart alla huvud- biämnes- och övriga studier. När det är gjort så skall man ansöka om lite studiehelheter och därefter lämna in ansökan om examen. Om man har brått att få ut examenspappren, så kom ihåg att denna byråkratiska process kan ta några veckor samt att det inte går att utexamineras i julimånad. Sist men inte minst, så tycker jag personligen att det är bättre att skriva uppsatsen under sitt tredje år (förutsatt att man har tillräckliga kunskaper i sitt huvudämne) och ha någon kurs kvar till fjärde året än att ha alla kurser klara under tredje året och spara på uppsatsen till följande (eller näst påföljande) år. Att få en kandidatexamen är alltså inte omöjligt; det kräver bara lite disciplin och vilja, vilka är egenskaper som jag tror att alla innehar (det gäller bara att kunna plocka fram dem…).
Madeleine,
Chefredaktör för Spektraklet 2013 och även nat. kand i matematik.